Quinta da Carvalhosa (Douro)

Quinta da Carvalhosa ligger mellom Regua og Pinhao, i hjertet av Douro-dalen, Portugals beste vinområde. Den består utelukkende av A- og B-klassifiserte vinmarker, de høyeste i det portugisiske klassifiseringssystemet. Arealet dekker seks hektar med svært steile marker,beplantet med 20 til 40 år gamle stedegne druesorter, som Tinta Barroca, Tinta Roriz, Touriga Nacional og Touriga Franca.

Bernd Philippi (i midten), Bernhard Breuer (t.v) og Werne Näkel (t.h.) kjøpte Quinta da Carvalhosa i 2000

Druene gikk tidligere rett inn i portvinsproduksjonen, blant annet til naboen Nieport. Men i mai 2000 ble Quintaen kjøpt  av de to tyske vinmakerne, Bernd
Philippi og Bernhard Breuer. Kort tid etter sluttet en tredje tysk vinmaker, Werner Näkel, seg til.

 

De tre tilhørte eliten av tyske vinprodusenter: Bernd Philippi fra Weingut Koehler-Ruprecht i Pfalz, Bernhard Breuer fra Weingut Georg Breuer i Rheingau og Werner Näkel fra Weingut Meyer-Näkel i Ahr. De hadde som felles mål å bruke sin erfaring til å lage rødviner i toppklasse, fra vinmarker med stort potensial.

 

Quinta da Carvalhosa var sparsomt utstyrt med henblikk på fremstilling av rødvin. De nye eierne sprengte derfor ut en stor kjeller i fjellet for å legge forholdene til rette for en mer moderne vinproduksjon.  Årsproduksjonen nå ligger rundt 40 000 flasker, fra et areal på 8 ha.

Cuvéer av tradisjonelle portugisiske druer lagres på fat

Jordsmonnet på Quintaen består av stein og forvitret skifer, som gir viner med et markant, mineralsk jordsmonnspreg. Dette gjenspeiler seg også i navnet på vinene: Campo Ardosa, husets førstevin, betyr egentlig en mark full av skifer. Navnet på andrevinen, Ardosino, kan oversettes med småskifer. Vinstokkene er mellom 30 og 50 år gamle.

Steile vinmarker i terrasser omgir quintaen

Fullmodne druer blir skånsomt presset, uten bruk av pumpe og filter. Gjæringen foregår på små eikefat, og vinene hviler opptil 20 måneder på bunnfallet før de tappes på flaske. Resultatet er tørre viner med stor konsentrasjon, fylde og dybde, og tydelig jordmonnspreg.

Gamle druestokker gir rike, konsentrerte viner

En blindtest i Apéritif, med flere av Norges fremste sommelierer i panelet, kåret Ardosino Q til Polets beste Douro-vin.

Adresse: Quinta da Carvalhosa, Santo Adriao, 5110 Marmamar, Portugal
Telefon: 0049 1714378817 (Bernd Philippi)
www.quintadacarvalhosa.com

Record-viner fra Quinta da Carvalhosa

Quinta da Carvalhosa, Portugal, Douro
4878001 Quinta da Carvalhosa Ardosino Q 2020 0,75 15,50 %  kr    149,90 BU