Weingut Künstler (Rheingau)

Gunter Künstler (1961 – ) tilhører eliten av Tysklands vinmakere. «Alt Gunter Künstler tar i blir til gull, eller riktigere gullgrønne viner med en intensitet og dybde i mineralkarakteren du skal lete lenge etter», skriver sjefredaktør Aase Jacobsen i Apéritif.

Den tyske Feinschmecker-guiden rangerer ham som Rheingaus beste produsent, sammen med Robert Weil. Han blir ofte kalt tysk gastronomis yndling, og hans viner er å finne på de fleste tyske topprestauranter.

Gunter Künstler – topprangert i Tysklands eldste og mest berømte vinregion

Rheingau er Tysklands eldste og mest berømte vinregion. Allerede i et dokument fra keiser Ludwig den fromme i år 817 kan vi lese om vinmarkene i det som nå er Johannisberg. Særlig klostrene omga seg med vinmarker, drevet av munker. I 1435 ble de første kjente Rieslingene plantet.. I 1775 oppdaget man på Johannisberg for første gang virkningen av edelråte (botrytis) og dens resultat: edelsøte viner.  

Planlegging med kjellermester Rolf Schregel og Daniel Winterfeld

Rheingau-viner ble sendt til alle Europas fyrstehus og fremsto som de dyreste og mest ettertraktede i verden. Hos Berry Brothers i London viser prislisten fra 1896 at de beste Rheingau-vinene kostet dobbelt så mye som en Lafite fra Bordeux.

Künstler er en av dem som har gjenreist Rheingau-vinenes renommé. Hans GGer fra Kirchenstück og Hölle er majestetiske unikater – i årgang 2016 belønnet med 98 og 97 poeng av en Riesling-autoritet som Stuart Pigott.

Med Künstler på ProWein i Düsseldorf

Weingut Künstler har eksistert siden 1648. Frem til slutten av annen verdenskrig drev familien sin vingård i Südmähren, 80 kilometer nord for Wien, i det som i dag er en del av Tsjekkia. Der hadde den hatt tilhold siden det 12. århundre. Så ble den fordrevet sammen med den øvrige tyskættede befolkningen.

Weingut Künstler – et gjestfritt møtested midt i Hochheim am Main

I 1965 grunnla Franz Künstler, Gunters far, sin nye vingård i Hochheim, øst i Rheingau, der Main renner ut i Rhinen. Han opparbeidet seg etter hvert et ry som topprodusent, med lavere avkastning og høyere konsentrasjon i druene enn det som var vanlig på denne tiden. Etter endt vin- og økonomiutdannelse overtok Gunter driften i 1992. Han har bragt kvaliteten til nye høyder, både når det gjelder Riesling og Pinot Noir, og  har gradvis utvidet vinmarksarealet til dagens 37 hektar. Tre fjerdedeler er toppklassifisert som «Grosse Lage».

Med Weingut Aschrott som Gunter Künstler kjøpte på midten av 90-tallet, integrerte i sin
egen eiendom og stadig utviklet, skaffet han seg en enestående pallett av vinmarker.

 

Monika og Gunter Künstler – på den årlige sommerfesten

De sydvendte markene nyter godt av et stort antall soltimer og varmen fra elven, og er beskyttet av Taunus-fjellene mot kalde vinder fra nord. Jordsmonnet varierer fra vinmark til vinmark, noe som gir viner med spennende, individuelle særtrekk.

Vinmarker

Hochheimer Hölle – også kalt «Hochheims Latour»

Hochheimer Hölle er Künstlers mest berømte vinmark. Den ligger som et belte ned mot elven Main, der den renner ut i Rhinen. Soleksponeringen og refleksene fra elven gir optimale vekstforhold. Den dype jordbunnen består av forvitret muslingkalk, mergel, løss og leire. Toppvinene herfra er gedigne kraftpakker, monumentale, rike og konsentrerte, med enorm fylde, flott spill av frukt og mineraler, finslepen syre og lang mineralsk finish. Künstler kaller for spøk Hölle «Hochheims Latour» og Kirchenstück «Hochheims Laftite>, for å illustrere forskjellen mellom de to.

Hochheimer Stielweg er beplantet med mer enn 50 år gamle vinstokker. Jordbunnen består av sandstein, kis, løss og leire. Den er granulert og løs. Røttene kan derfor trenge dypt ned for å oppta næringsstoffer. Det luftige jordsmonnet holder også godt på solvarmen og gir druene høy modning. Vinene preges av stor fruktfylde og enorm mineralsk intensitet.

Hochheimer Herrnberg består av urgammel, gul kalkstein, kis og løss. Den oppmagasinerte varmen i kalksteinen sørger for tidlig modning og viner som er lett tilgjengelige også som unge. Med sin rene, filigrane frukt, lett dansende syre og krydrede mineralske finish har Herrnberg fått karakteristikken «everybody’s darling».  Gjennom lagring utvikler de et enda større raffinement. 

Hochheimer Domdechaney frembringer i likhet med Hölle stoffrike, opulente viner. Varmt mikroklima og tidlig blomstring bidrar til lang modning og et aromabilde preget av gule frukter. Jordbunnen av forvitret muslingkalk og kalkholdig mergel gir vinene distinkt mineralitet og myk syre. De trenger tid for å åpne seg, men har et stort lagringspotensial.

Kirchenstück – «Hochheims Lafite»

Hochheimer Kirchenstück ligger solrikt og sydvendt. Mot nord blir den skjermet av bebyggelsen. Mikroklimaet er optimalt, med varme dager som bidrar til høy modning, og kjølige netter som stimulerer syren. Jordsmonnet veksler mellom dyp kalk, løss, leire og finkornet sandstein. Både kalk og leire holder på fuktigheten og gir druene god næringstilførsel, også i tørkeperioder. Det spesielle jordmonnet gir vinene en særegen karakter, med sarte mineralske nyanser og elegant frukt. Der Hölle imponerer med sin maskuline kraft, imponerer Kirchenstück med sin feminine eleganse.

Kostheimer Weiss Erd er den eneste helt kaldominerte vinmarken i Rheingau. Direkte oversatt betyr Weiss Erd da også hvit jord. Jordsmonnet består hovedsakelig av dyp, hvit kalkmergel, med lett innslag av sand og grus. Den ligger sydvendt 90 meter over havet med maksimal solbestråling om dagen. Men god gjennomstrømming av vind og kjølige netter forlenger modningstiden og gir stoffrike viner med intens aroma, moden frukt, høy syre og et enormt kalkmineralsk preg. I likhet med Hölle og Kirchenstück er Weiss Erd klassifisert som «Grosse Lage», tilsvarende fransk Grand Cru.

Flittig gjest også på smakinger i Gamle Logen i Oslo

Hochheimer Reichestal er klassifisert som «Grosse Lage» (Grand Cru). Herfra kommer Künstlers beste Pinot Noir-viner, rike og fyldige, med en silkeglatt tekstur. Navnet henspiller på en rik og fruktig dalside. Et varmt mikroklima bidrar til optimale vekstbetingelser. Jordbunnen består av sand, grus og kvartsittholdig leire med en undergrunn av kalkmergel. Den oppvarmes raskt og sørger for tidlig blomstring og en lang vekstsesong med fullmodne druer. 

Hochheimer Stein er klassifisert som <Erste Lage» (Premier Cru) og beplantet med Pinot Noir. Jordbunnen er sammensatt av flyvesand, kis, stein og løss, med en dyp undergrunn av tertiær mergel. Vinene er lettere og fruktigere enn vinene fra Reichestal, bløte og delikate, med fin dybde.

Assmannshäuser Höllenberg har gjennom generasjoner vært Tysklands mest berømte Pinot Noir-vinmark. Den ligger helt vest i Rheingau, i motsatt ende av Hochheim. Sydvendt og stupbratt, med oppmurte terrasser, kneiser den som et landemerke bak bebyggelsen. Jordsmonnet består av ekstremt steinet, kvartsittholdig fiolettfarget fylittskifer. Vinene er stoffrike, mineralske og fyldige, med elegant frukt og fin syre. Klassifisert som «Grosse Lage».

Berg Schlossberg – Rheingaus steileste vinmark

Rüdesheimer Berg Schlossberg stuper ned mot Rhinen med en helning på 60 grader. Den ligger sydvest-vendt mellom Rüdesheim og Assmannshausen og er den steileste av vinmarkene i Rheingau. Jordbunnen består av forvitret rødskifer og kvartsitt. Vinene herfra er slanke, elegante og svært mineralske, med filigran frukt, fint integrert syre og stor intensitet. De har enormt lagringspotensial og åpner seg først etter fire-fem år. «Grosse Lage».

Rüdesheimer Berg Rottland er nabovinmarken til Schlossberg. Den ligger sydvendt nær Rhinen, med sterk solbelysning og varme fra elven. Jordbunnen består av gråskifer og dyp kvartsittholdig grus- og leirjord. I tillegg til det varmere mikroklimaet gir dette vinene en annen smaksprofil enn vinene fra Schlossberg. De er modne og aromatiske, med stor dybde og konsentrasjon – mineralske, men fetere og med sterkere preg av sydfrukter. Også Rottland er klassifisert som «Grosse Lage».

 

I 2020 lanserte vi Künstler Inspiration Pinot Noir i 3 ltr boks. Det er blanding av druer fra de to vinmarkene Stein og Reichestal. Boksen mottok strålende anmeldelser av journalistene, og finnes i dag på flere pol.

 

Adresse: Geheimrat-Hummel-Platz 1 A, 65239 Hochheim
Telefon: 0049 6146 83860
Mail: info@weingut-kuenstler.de
www.weingut-kuenstler.de

Verdt et besøk
Hotel und Weinhaus Zum Krug i Hattenheim har områdets største, eldste og mest spennende samling av vin. Innehaveren, Josef Laufer, ble i 2008 belønnet med Gault Millaus pris for Årets vinkart i Tyskland. Her finner man viner fra 1921 frem til i dag, fra et bredt utvalg av Rheingaus beste produsenter. Man får strålende Spätleser og Ausleser fra 1970-, 1980- og 1990-tallet til en svært rimelig pris. Mange viner kan man også kjøpe og ta med seg. Restauranten har et godt kjøkken med både en tradisjonell og mer asiatisk preget meny. Den holder stengt søndag kveld og mandag. Hotellet, med trivelige og originale rom, er åpent hver dag. Forhåndsbestilling er nødvendig for hotellplass og tilrådelig i restauranten.

Adresse:  Hauptstrasse 34, 65347 Hattenheim, Eltville am Rhein.
Telefon: 0049 6723 99680
Mail: info@hotel-zum-krug.de
www.zum-krug-rheingau.de

Kronenschlösschen, 100 meter fra Zum Krug, har både uteservering i parken, bistro og en luksuriøs gourmetrestaurant. Maten er i internasjonal toppklasse, prisene betydelig høyere enn på Zum Krug, og vinkartet mer internasjonalt, selv om det også finnes et bredt utvalg fra Rheingau og andre tyske vinregioner. Angela Merkel bevertet Putin på denne restauranten under et av den russiske peresidentens Tysklandsbesøk. Kronenschlösschen har også et førsteklasses hotell.

Adresse: Rheinallée, 65347 Hattenheim, Eltville am Rhein,
Telefon: 0049 6723 640
Mail: info@kronenschloesschen.de
www.kronenschloesschen.de

Hotel Krone i Assmannshausen, et parkilometer vest for Rüdesheim, roser seg av å være Tysklands eldste, med sammenhengende drift fra 1541. Her har Goethe og Schiller bodd, spist, drukket og diktet. Krone er et luksuriøst og svært romantisk hotell med utsyn rett mot fergetrafikken på Rhinen og med rødvinsmarken Assmannshäuser Höllenberg i steil majestet på baksiden. Restauranten holder god kvalitet. Vinkartet er fremragende både når det gjelder internasjonale og regionale tyske viner.

Hotel Krone – med Assmannshäuser Höllenberg, Tysklands mest berømte rødvinsvinmark i bakgrunnen

Adresse: Rheinuferstrasse 10, 65385 Rüdesheim am Rhein.
Telefon: 0049 6722 4030
Mail: info@hotel-krone.com
www.hotel-krone.com

 

Record-viner fra Künstler

Weingut Künstler, Rheingau
9664901 Weingut Künstler Riesling trocken 2020 0,75 12,5 6  kr          169,90
9675101 Weingut Künstler Hochheimer Stielweg Riesling Alte Reben trocken 2020 0,75 13 6  kr          249,90
9679701 Weingut Künstler Hochheimer Herrnberg Erste Lage Riesling trocken 2020 0,75 13 6  kr          199,90
13467201 Weingut Künstler Hochheimer Kirchenstück Erste Lage Riesling trocken 2020 0,75 12 6  kr          229,80
9675001 Weingut Künstler Hochheimer Hölle Erste Lage Riesling trocken 2021 0,75 12,5 6  kr          229,80
13468401 Weingut Künstler Hochheim Hölle Riesling trocken GG 2020 0,75 12,5 6  kr          389,90
13467301 Weingut Künstler Kostheim Weiss Erd Riesling trocken GG 2020 0,75 12,5 6  kr          309,80
13467601 Weingut Künstler Rüdesheim Berg Rottland Riesling trocken GG 2020 0,75 12,5 6  kr          389,90
13467401 Weingut Künstler Rüdesheim Berg Schlossberg Riesling trocken GG 2020 0,75 12,5 6  kr          489,90
13033606 Weingut Künstler Inspitation Riesling Bib 0 3 12 4  kr          449,90
Weingut Künstler, Rødvin & Rosevin
9838401 Weingut Künstler Pinot Noir Rosé trocken 2021 0,75 12,5 6  kr          184,90
1891801 Weingut Künstler Tradition Pinot Noir 2019 0,75 13,5 6  kr          222,80
1892001 Weingut Künstler Hochheim Stein Pinot Noir Erste Lage 2018 0,75 13,5 6  kr          349,80
9943901 Weingut Künstler Hochheim Reichestal Pinot Noir GG 2015 0,75 13 6  kr          499,80
10034601 Weingut Künstler Assmannshäuser Höllenberg Pinot Noir 2015 0,75 14 6  kr          559,80
12149506 Weingut Künstler Inspiration Pinot Noir Bib 2018 3 13 4  kr          491,40