Weingut Markus Molitor (Mosel)

Naturvinmaker i verdenstoppen

«Årets vinmaker i Tyskland 2012»
Eichelmann Deutschlands Weine

Markus Molitor - var bare 20 år da han overtok Haus Klosterberg med 3 hektar vinmarker etter sin far. I dag regjerer han over 40 hektar med noen av Tysklands mest brømte vinmarksnavn.
Markus Molitor – var bare 20 år da han overtok Haus Klosterberg med 3 hektar vinmarker etter sin far.
I dag regjerer han over 100 hektar med noen av Tysklands mest brømte vinmarksnavn.

Sagt om Markus Molitor:
«Vinene er så utsøkt delikate og elegante at du bare himler med øynene.» (Adresseavisen)
«Konkurrerer med de største burgundere i raffinement.» (Aperitif)

Markus Molitor (1954-) er i dag Tysklands mest berømte vinmaker. Ingen andre har noen gang oppnådd 100 poeng for tre viner fra samme årgang. Det fikk Molitor fra Robert Parker, verdens mest toneangivende vinguru. Årgangen var 2013. Allerede to år tidligere hadde Molitor innkassert sine første 100 poeng.

På hjemmebane er Markus Molitor flere ganger kåret til årets vinmaker eller har mottatt priser for årets beste kolleksjon. Han lager toppviner i alle kategorier – fra tørre og halvtørre til søte og edelsøte – noe som er unikt for Mosel. Uoffisiell verdensrekord satte han i 2003 da han lagde en Trockenbeerenauslese med 334 Oechsle – den høyeste mostvekten som noen gang er målt.

Markus overtok vingården etter sin far i 1984, bare 20 år gammel. Den var da på knapt tre hektar. I dag disponerer han mer enn 100 hektar og er en av Tysklands største private produsenter.

km100nikon_2127- copy
Toppvinmarken Zeltinger Sonnenuhr – i steile heng ned mot Zeltingen og med utsyn over Mosel.

De steile vinmarkene strekker seg fra Bernkastel til Zeltingen, fra Ürzig til Kinheim, langs verdens største sammenhengende Riesling Grand Cru-vinberg. Markus kjøpte opp parsell etter parsell da stadig flere på 1980-tallet ga opp arbeidet i de vanskelige bratthengene. Fra 2001 har han også etablert seg i Saar, med Weinbaudomäne Serrig som siste juvel i kronen – 22 sammenhengende hektar som en gang tilhørte kongen av Preussen.

Molitor arbeider kompromissløst i vinmarkene. De pleies etter moderne biodynamiske prinsipper, under kontroll av EUs økologiske program for «Steillagen». Markene tilføres bare humus, aldri kunstgjødsel. Bare økologiske sprøytemidler blir brukt, i tillegg til feromoner. Disse duftstoffene plasseres i ampuller rundt i vinmarkene. De bidrar til at bestanden av skadedyr reduseres, fordi hannene og hunnene forvirres, og ikke finner hverandre. Nyttedyrene kan så forsyne seg av skadedyrene. Giftsprøyting ville drept dem begge.

schiefer-slate
Blåskifer og andre skifertyper lagrer solvarmen og bidrar til vinenes spesielle mineralitet og aromabilde.

Jordsmonnet består hovedsakelig av blå, i blant grå, Devonskifer – i Ürziger Würzgarten også av rødskifer. Den porøse skiferen lagrer solvarmen og skaper optimale betingelser for druene. Noen av markene har et svært steinete, andre en mer finforvitret jordbunn. Tilførselen av grunnvann som fører med seg steinmineraler, varierer også fra vinmark til vinmark. Dette kan gi store mineralske variasjoner, slik at hver vinmark fremstår med sin egen identitet.

De eldste vinstokkene er opptil 120 år gamle. Halvparten av stokkene består av gamle, rotekte og upodede pre-phylloxera vinstokker, med genetikk fra planter som overlevde vinlusas herjinger på 1800-tallet. Disse vinstokkene bærer mindre enn de moderne, podede vinstokkene. Bærene er heller ikke så store. Men færre druer på stokken fører til større smakskonsentrasjon i hvert enkelt bær. Og siden så mye av smak og mineralitet sitter i skallet, vil det være større skallandel og dermed høyere mineralsk intensitet i de små bærene.

Avkastningen er også lav, bare 10-15 hl/ha i de beste terrassene. Under vekstsesongen blir druer frasortert og løv plukket for å gi hver drue ytterligere konsentrasjon og solbelysning. Høstingen skjer svært sent og aldri før druene er fysiologisk modne, med brune kjerner. Ofte starter Molitor innhøstingen når andre er ferdige, og man kan presist si at han spiller poker med naturen.

Han har også ry som en seleksjonens mester. Hvert bær blir håndplukket ett og ett fra klasene og selektert på stedet. Når de blir bragt til hus, foregår en ny seleksjon. Hver vinmark blir høstet minst tre ganger – toppvinmarkene opptil åtte ganger.

druer_ny
Druene hos Molitor selekteres for hånd etter modenhetsgrad og ønsket klassifikasjon.

Nitid pleie av vinmarkene, topp kvalitet på druematerialet og fysiologisk modning er avgjørende for enhver vin, sier Molitor.

I kjelleren blir druene varsomt kurvpresset. Det tørre og halvtørre druematerialet blir deretter maserert i flere timer for å trekke maksimalt med smaksstoffer ut av skallene. Mosten blir så spontangjæret i store fat av gammel tysk eik. Gjæringen foregår langsomt og over lang tid i den tre etasjes dype murkjelleren. Industrigjær, enzymer, klaringsmidler og andre tilsetningsstoffer er bannlyst. Vi kommer så nær en naturvin det er mulig å komme.

Sent neste vår er gjæringen fullført. Mosten hviler deretter flere måneder på bunnfallet for at den skal oppta ytterligere aromastoffer og oppnå maksimal konsentrasjon. Først i september blir de tappet på flaske, kort før neste innhøsting starter.

Markus Molitors viner presenterer seg med en egen fargekode. Hvit kapsel er tørr, grønn kapsel er halvtørr (feinherb), gyllen kapsel er søt eller edelsøt.

Den hvite kapselen signaliserer tørre viner, grønn kapsel signaliserer feinherbe viner - og den gule markerer de søte og edelsøte vinene.
Den hvite kapselen signaliserer tørre viner, grønn kapsel signaliserer feinherbe viner – og gullkapsel markerer de søte og edelsøte vinene.

Vinmarker

Alle vinmarkene har sitt individuelle preg. Jordsmonn, helning, solbestråling, temperatur, vanntilførsel og druestokkenes alder er alle med på å gi den enkelte vinmark et særpreg. Vi skal her ta for oss de viktigste.

Zeltinger Sonnenuhr er Molitors favorittvinmark. Steil, med mer enn 60 graders helning. Jordsmonn av dels steinet, dels finforvitret, lett blå Devonskifer. Terrasert, med 80-120 år gamle rotekte vinstokker. Avkastning på de beste terrassene bare 10-20 hl/ha. Filigrane, dype og elegante fullmodne viner.

Wehlener Sonnenuhr grenser til Zeltinger Sonnenuhr. Jordsmonnet i tilgrensende parseller ganske likt. I andre partier har Wehlener et dypere og mer steinet jordsmonn, av mer variabel kvalitet. Vinene fremstår saftigere og litt kraftigere enn de mer filigrane Zeltinger-vinene, de beste i verdensklasse.

Erdener Treppchen ligger sydvendt og svært steil med jordsmonn av blå og grå Devonskifer. God vanntilførsel gir kraftige og uttrykksfulle, klassiske Mosel-viner med flott modning og finesse. Mer voluminøse enn vinene fra Zeltingen og Wehlen.

Ürziger Würzgarten er Mosels eneste store vinmark med rødskifer. Vinene får en annen, mer krydret karakter enn de andre toppvinene fra Mosel. Preges også av yppig, moden frukt, flott syrespill og stort innslag av jern i skiferlagene.

Graacher Domprobst er den steileste Mosel-vinmarken, med helning opptil 80 grader. Ligger sydvest-vendt med steinet skiferjord. God vanntilførsel gir svært mineralske viner med strålende syre og stor ekstrakt- og stoffrikdom.

Graacher Himmelreich er ikke fullt så steil som Domprobst. Har en mer finforvitret og noe dypere skifergrunn. Men også her bidrar vannforsyningen til elegante, svært mineralske, saftige viner med elegant frukt og flott syrespill. Molitors beste Pinot Noir-viner kommer også herfra.

Bernkasteler Doctor er en av verdens mest berømte vinmarker. Vinene herfra var en gang verdens dyreste. Storbritannias kong Edward VII drakk Doctor-viner som medisin. Keiser Wilhelm, Konrad Adenauer og general Eisenhower hadde dem som sine favoritter. Fra 2016 kommer de første Molitor-vinene herfra, i første omgang på auksjon. Doctor ligger syd-sydvest-vendt med finforvitret, leirholdig blå Devon-skifer. Vinene er rike og elegante, med et krydret smaksbilde.

Bernkasteler Lay er kommet i skyggen av Doctor. Men Lay frembringer viner av toppkvalitet, stoffrike og elegante med fullmoden, filigran frukt. Jordbunn av finforvitret skifer med over 60 år gamle rotekte vinstokker.

Bernkasteler Badstube har høytliggende parseller, med finforvitret jordrik skifer som holder godt på fuktigheten. Vinene er livlige, friske og kraftige, med stabil syre og stort utviklingspotensial.

Zeltinger Himmelreich er den største vinmarken i Zeltingen. 95 prosent av Molitors parseller har en helning på over 60 grader. Jordsmonn av lett, dyp finforvitret skifer gir elegante, saftige Rieslinger med gule frukttoner og flott mineralsk syrespill.

Zeltinger Schlossberg er nabovinmarken til Zeltinger Sonnenuhr, på motsatt side av Wehlener Sonnenuhr. Svært steil, med kraftigere skiferjord enn Sonnenuhr. Gir stoffrike viner med fast syrestruktur og lang mineralsk ettersmak.

Wehlener Klosterberg ligger sydvendt i bratte skråninger bak og på begge sider av Molitors eiendom, Haus Klosterberg. Eies i sin helhet av Molitor. Steinet og forvitret skifer med betydelige innslag av jern. Viner med sart, elegant frukt og mineraltoner preget av det jernholdige jordsmonnet.

Haus Klosterberg ble oppført på slutten av 1800-tallet og ervervet av Molitor i 1984. Etter omfattende restaurering og fornyelse fra 2009 til 2012 fremstår det i ny glans. Vakre detaljer, moderne materialer, elegant interiør, ombygde kjellere og nytt vinothek har gjort det til en arkitektonisk perle, et vinslott som forener tradisjon og modernitet. Hedret med «Architekturpreis Wein 2013.»

Adresse: Haus Klosterberg, 54470, Bernkastel-Wehlen
Telefon: 0049 6532 95 4000
Mail: info@markusmolitor.com
www.markusmolitor.com

Verdt et besøk

hotel-zeltinger-hof

Zeltinger Hof – Gasthaus des Rieslings ligger i sentrum av Zeltingen-Rachtig – et drøyt kvarters spasertur fra Molitors Haus Klosterberg. Hotellet og restauranten eies av Markus Reis, som ble kåret til «Gastgeber des Jahres» i Rheinland-Pfalz 2016. Hotellet har 23 rom og suiter. Restauranten er nylig renovert og har et godt, moderne kjøkken. Vinlisten er imponerende, med over 400 Rieslinger. Markus Molitor er godt representert, også med eldre årganger. Hotellet leier ut sykler, slik at man lett kan ta seg frem til de mange vinmarkene i området.

Adresse: Kurfürstenstrasse 76, 54492 Zeltingen-Rachtig.
Telefon: 0049 6532 93820.
Mail: info@zeltinger-hof.de
www.zeltinger-hof.de

hotel-weinromantikhotelrichterhof

Weinromantikhotel Richtershof i Mülheim, bygd i barokk- og jugendstil er mer eksklusivt. Hotellet ligger en halv times kjøretur fra Molitor, oppover langs elven. Rommene er flotte. Restaurant Culinarium med sin romantiske terrasse har en gourmet-meny og et stort vinutvalg. En bistro-bar står for enklere servering både innendørs og ute i parken. Hotellet arrangerer vandring i vinmarkene, kjellersmakinger og vinprøver om bord på en privat båt langs Mosel.

Adresse: Hauptstrasse 81-83, 54486 Mülheim
Telefon: 0049 6534 9480
Mail: info@weinromantikhotel.de
www.weinromantikhotel.com