Markus Molitor

Naturvinmaker i verdenstoppen

«Årets vinmaker i Tyskland 2012»
Eichelmann Deutschlands Weine

Markus Molitor - var bare 20 år da han overtok Haus Klosterberg med 3 hektar vinmarker etter sin far. I dag regjerer han over 40 hektar med noen av Tysklands mest brømte vinmarksnavn.
Markus Molitor – var bare 20 år da han overtok Haus Klosterberg med 3 hektar vinmarker etter sin far.
I dag regjerer han over 40 hektar med noen av Tysklands mest brømte vinmarksnavn.

Sagt om Markus Molitor:
«Vinene er så utsøkt delikate og elegante at du bare himler med øynene.» (Adresseavisen)
«Konkurrerer med de største burgundere i raffinement.» (Aperitif)

Markus Molitor (46) er den største vinprodusenten i Mittel-Mosel, med en like imponerende 
bredde som kvalitet: Molitor kan hvert år presentere en palett med mer enn 40 forskjellige 
viner. Og ingen annen tysk produsent kan oppvise flere viner med 90 poeng eller mer i Gault 
Millau og Eichelmann Deutschlands Weine.

Markus Molitor overtok eiendommen, Haus Klosterberg, etter sin far i 1985. Gault Millau  
kåret ham i 1999 til «Aufsteiger des Jahres» – årets gjennombruddsmann. Siden har kvaliteten 
bare økt. Vinmarkene er utvidet og nye innkjøpt. 

I dag har Molitor parseller i 20 enkeltvinmarker med til sammen 39 hektar.Her kryr det av 
berømte navn, som Zeltinger Sonnenuhr, Wehlener Sonnenuhr, Wehlener Klosterberg, 
Graacher Himmelreich, Graacher Domprobst, Ürziger Würzgarten, Erdener Treppchen og 
Bernkasteler Badstube – noen av Tysklands steileste vinmarker.

km100nikon_2127- copy
Toppvinmarken Zeltinger Sonnenuhr – i steile heng ned mot Zeltingen og med utsyn over Mosel.

Molitors viner er naturviner, laget etter moderne biodynamiske prinsipper. Vinmarkene
tilføres bare humus, aldri kunstgjødsel. Gift blir ikke brukt under sprøyting. Feromoner –
duftstoffer som plasseres i ampuller rundt i vinmarkene – bidrar til at bestanden av skadedyr
reduseres, fordi hannene og hunnene forvirres, og ikke finner hverandre. Nyttedyrene kan så
forsyne seg av skadedyrene. Giftsprøyting vil drepe både skadedyr og nyttedyr.

schiefer-slate
Blåskifer og andre skifertyper lagrer solvarmen og bidrar til vinenes spesielle mineralitet og aromabilde.

Vinstokkene i toppvinmarkene er fra 80 til 120 år gamle. Halvdelen av alle Molitors
vinstokker består i dag av gamle, totekte og upodede pre-phylloxera-vinstokker som overlevde
vinlusens herjinger på 1800-tallet. Nye blir stadig formert og plantet med genetikken fra disse
gamle vinstokkene.

Jordbunnen består hovedsakelig av blå Devon-skifer, der noen av markene er svært
steinete, andre mer forvitret. Derfor vil det mineralske uttrykket variere fra vinmark til
vinmark. Røttene på de gamle stokkene borer seg 15-20 meter ned i grunnen, noe som bidrar
til å forsterke vinenes mineralske karakter.

Avkastningen er lav og smakskonsentrasjonen stor. Druene blir håndselektert, og høstingen
foregår minst tre ganger i hver vinmark – i toppvinmarkene opptil åtte ganger. Dette gir høye
omkostninger, men også råmateriale til fenomenale viner: Rene, kraftige og konsentrerte
tørre Rieslinger med stor fylde, frukt og mineralitet. Enormt tykke og konsentrerte edelsøte
viner, pakket med aprikos og søte sitrusfrukter, balansert av en flott syre.

I kjelleren kurvpresses druene varsomt. De spontangjærer på store fat av gammel tysk eik.
Ingen industrigjær blir brukt, heller ingen andre tilsetningsstoffer. Etter en første varsom
filtrering røres det med jevne mellomrom i fatene, slik at smaksstoffene i bunnfallet skal
komme i maksimal kontakt med mosten. Til slutt foregår klaringen ved en naturlig
sedimentering – før vinene tappes på flaske i september året etter.

Gjæringen foregår svært langsomt i den 13 meter dype, underjordiske kjelleren. I
vintermånedene kan den stanse nesten helt, og en Trockenbeerenauslese  kan gjære i flere
år. Denne langsomme gjæringsprosessen er også med på å gi vinene deres eksepsjonelle
smakskraft.

Uoffisiell verdensrekord satte Molitor i 2003 da han frembragte en Trockenbeerenauslese
med 334 Oechsle – det høyeste Oechsle-nivået (mostvekten) som  noen gang er målt.

druer_ny
Druene hos Molitor selekteres for hånd etter modenhetsgrad og ønsket klassifikasjon.

Vinene til Markus Molitor er av Gault Millau flere ganger det siste tiåret kåret til årgangens
beste i Tyskland. Ingen har tilnærmelsesvis så mange topplaseringer i gruppen halvtørr/
feinherb som Molitor. Dette er viner med nesten sensorisak tørrhet, men med et hint av
restsødme.

Toppvinene vil først etter flere år vise sitt fulle potensial. Den spesielle gjæringsprosessen
bidrar  til en langsom utvikling, men også til viner med stor smaksdybde og svært lang levetid.

Den hvite kapselen signaliserer tørre viner, grønn kapsel signaliserer feinherbe viner - og den gule markerer de søte og edelsøte vinene.
Den hvite kapselen signaliserer tørre viner, grønn kapsel signaliserer feinherbe viner – og den gule markerer
de søte og edelsøte vinene.

Vinmarker

Zeltinger Sonnenuhr er Molitors toppvinmark. Totalarealet er på 20 hektar, med Molitor
som største eier. Sonnenuhr er en terrassert «Steillage», betegnelsen på vinmarker i Mosel
med over 60 graders helning. Jordsmonnet består av blå Devon-skifer, som både kan være
svært steinete og fint forvitret. Vinstokkene er over 80 år gamle, og avkastningen ekstremt
lav – 10-20 hl/ha. Dette gir intense, stoffrike og konsentrerte viner med elegant, moden frukt,
flott syre og markant mineralitet.

Wehlener Sonnenuhr grenser til Zeltinger Sonnenuhr. Jordbunnen er i partier ganske lik, i
andre partier dypere og mer steinete enn i Zeltinger Sonnenuhr. Diskusjonen om hvilken av
de to som er best, kan nærme seg ordkløveri. Wehlener kan fremstå noe saftigere og
kraftigere, Zeltinger elegantere og mer filigran. Men fordi Wehlener Sonnenuhr er større, og
har mer differensiert jordsmonn, vil kvaliteten herfra være mer variabel.

Wehlener Klosterberg er «die Haus- und Hoflage» som ligger sydvendt i bratte skråninger
bak og på begge sider av Haus Klosterberg. Den eies i sin helhet av Molitor. Jordsmonnet
består av stein og forvitret skifer, med betydelige innslag av jern. Vinene herfra preges av sart
og fin frukt og en karakteristisk mineralitet. Mange av Molitors prisbelønte halvtørre/feinherbe
viner kommer herfra.

Graacher Domprobst er den steileste av vinmarkene – på det bratteste med en helning
opptil 80 grader, hvor man må fire seg ned i tau under høstingen. Sammen med den ikke fullt
så steile Graacher Himmelreich er dette vinmarkene med den kraftigste mineraliteten.

Telefon: 0049 6532 954 000
www.markusmolitor.com

Verdt et besøk

hotel-zeltinger-hof

Zeltinger Hof befinner seg en god spasertur fra Markus Molitors Haus Klosterberg –
på den 
andre siden av Mosel. Hotellet og restauranten ligger nær elven, med flott utsikt
mot 
båttrafikk og strandpromenade. Hotellet er relativt rimelig, restauranten «gutbürgerlich»
og 
vinutvalget bra. Markus Molitor er en av restaurantens faste leverandører.
En enklere vinstue 
med servering er også tilgjengelig. Hotellet leier ut sykler,
slik at man lett kan ta seg frem 
langs de mange vinmarkene i området.

Telefon: 0049 6532 93820
www.zeltinger-hof.de

hotel-weinromantikhotelrichterhof

Weinromantikhotel Richtershof i Mülheim, bygd i barokk- og jugendstil, er mer eksklusivt.
Hotellet ligger et kvarters kjøretur fra Molitor, oppover langs elven. Rommene er flotte.
Restaurant Culinarium med sin romantiske terrasse har en tilnærmet gourmet-meny og et
stort vinutvalg. En Bistro-bar står for enklere servering både innendørs og ute i parken.
Hotellet arrangerer kjelleromvisninger med vinprøver.

Telefon: 0049 6534 9480
www.weinromantikhotel.com