Künstler

En verdenskunstner på vinscenen

  «Årets vinmaker i Tyskland 2011»
              Stuart Pigott, Frankfurter Allgemeine Zeitung

Gunter Künstler tilhører eliten av Tysklands vinmakere. Feinschmeckers vinguide rangerer
ham som Rheingaus beste produsent, sammen med Robert Weil. Stuart Pigott, verdens
fremste ekspert på tysk Riesling, presenterer Künstler som Weingut des Jahres – årets
produsent – i 2011. Og i tysk topp-gastronomi er Künstlers viner blant de mest etterspurte.

guntermoni

Gunter Künstler (45) overtok vingården etter sin far i 1992 og har gradvis utvidet
vinmarksarealet til dagens 37 hektar. Hele 76 prosent av dette arealet er klassifisert som
”ERSTES GEWÄCHS-Lagen”.

Weingut Künstler har vært i familiens eie siden 1648. Frem til slutten av annen verdenskrig
drev den sin vingård i Südmähren, 80 km nord for Wien, i det som i dag er en del av Tsjekkia.
Familien, som hadde hatt tilhold der siden det 12. århundre, ble da fordrevet sammen med
resten av den tyskættede befolkningen.

I 1965 grunnla Franz Künstler, Gunters far, vingården i Hochheim, i Rheingaus østre del, der
Main munner ut i Rhinen. Han opparbeidet seg raskt et renommé som topprodusent, en
utvikling som er blitt videreført og forsterket under Gunter Künstlers 20 år som vinmaker,
bedriftsleder og strateg.

eingang copy

Med Weingut Aschrott som Gunter Künstler kjøpte på midten av 90-tallet, integrerte i sin
egen eiendom og stadig utviklet, skaffet han seg en enestående pallett av vinmarker.

De sydvendte markene nyter godt av et stort antall soltimer og varmen fra elven, og er
beskyttet av Taunus-fjellene mot kalde vinder fra nord. Jordsmonnet varierer fra vinmark til
vinmark, noe som gir viner med spennende, individuelle særtrekk.

Vinmarker

hochheimerhlle

Hochheimer Hölle, med en helning på 15 grader ned mot Main, er Künstlers mest berømte
vinmark. Jordbunnen består av forvitret muslingkalk, mergel, løss og leire. Toppvinene herfrfa
er gedigne kraftpakker, monumentale, rike og konsentrerte, med enorm fylde, flott spill
mellom frukt og mineralitet, finslepen syre og lang, mineralsk finish. Disse vinene kan virke
lukket som unge, men utvikler seg med majestetisk kraft og har et enestående
lagringspotensial. 86 prosent av vinmarken er klassifisert som Erstes Gewächs.

alterebenimhochheimerstielweg

Hochheimer Stielweg har en dyp og kraftig jordbunn av sandsetin, kis, løss og leire.
Vinstokkene, mer enn 50 år gamle, trenger dypt ned i jordbunnen og sørger for rik tilførsel av
mineralstoffer. Vinene preges av stor kraft og fruktfylde, der søtlige fruktaromaer av moden
fersken og aprikos, kombineres med en filigran, elegant og frisk syre. Også vinene fra Stielweg
har en  betydelig lagringskraft. 47 prosent av vinmarken er klassifisert som Erstes Gewächs.

Hochheimer Herrnberg består av urgammel, gul kalkstein, kis og fin løss. Dette gir vinene
en helt spesiell, krydret mineralitet, i kombinasjon med filigran frukt og pent balansert syre.
Den oppmagasinerte varmen i kalksteinen sørger for tidlig modning og viner som er lett
tilgjengelige også som unge, men likevel utvikler seg positivt gjennom lagring. 32 prosent av
vinmarken er klassifisert som Erstes Gewächs.

Hochheimer Domdechaney frembringer, i likhet med Hölle, stoffrike, opulente viner. Det
varme mikroklimaet og den tidlige blomstringen bidrar til  lang modning og et aromabilde
preget av honningmelon og litchi. Jordbunnen av forvitret muslingkalk og kalkholdig mergel gir
vinene en markant mineralitet, med myk, integrert syre. Også dette er mektige viner med et
usedvanlig lagringspotensial.  92 prosent av vinmarken er klassifisert som Erstes Gewächs.

hochheimerkirchenstck

Hochheimer Kirchenstück gir lettere, svært elegante og mer syrebetonte viner, med sarte
nyanser og fin frukt preget av honningmelon, aprikos og fersken. Jordbunnen som veksler fra
kalk til løss, leire og finkornet sandstein, og mikroklimaet med lange perioder både av fuktighet
og tørke, bidrar til både rik modning og høy syre. Den mest feminine av Hochheimer-vinene,
med god lagringsevne.100 prosent av vinmarken er klassifisert som Erstes Gewächs.

Kostheimer Weiss-Erd består hovedsakelig av dyp, hvit kalkmergel og ligger sydvendt,
90 meter over elven, med maksimal solbestråling om dagen og kjølige netter som forlenger
modningstiden. Vinene er elegangte, opulente og stoffrike, med intense, modne fruktaromaer,
myk, behagelig syre og enorm mineralitet. Stor lagringskraft. 100 prosent av vinmarken er
klassifisert som Erstes Gewächs.

hochheimerlagenkarte