Weingut Juliusspital (Franken)

Juliusspital er, med sine 180 hektar, verdens største produsent av Silvaner-viner. En million flasker kommer hvert år fra Juliusspital. 43 prosent er Silvaner, 20 prosent Riesling.

Silvaner-druen har vært dyrket i Franken i mer enn 350 år. Frem til 1960-tallet var Silvaner den mest utbredte druen i Tyskland. Den har i de senere årene kommet i skyggen av Riesling. Men med lav avkastning, høy modning, kalkrik jordbunn og god pleie av vinmarkene fremstår Silvaner-vinene i dag som elegante og kraftige matviner av ypperste klasse.

Juliusspital ble grunnlagt for å hjelpe fattige og syke – ikke minst med inntektene fra vinsalget

Juliusspital i Würzburg am Main er ikke bare en stor produsent, men også en topprodusent av Silvaner. Frankens beste vinmarker tilhører Juliusspital, og noen av regionens beste viner kommer herfra. Würzburger Stein, Würzburger Abtsleite, Iphöfer Julius-Echter-Berg og Eschendorfer Lump er de mest berømte.

 

Vinmarkene ligger solrikt og sydvendt. Det kontinentale klimaet, med varme, tørre somre, gir druene lang og stabil modning. Jordsmonnet består hovedsakelig av forvitret muslingkalk, og vinene fremstår som kraftige og stoffrike, med behagelig syre og markant preg av kalkmineraler. Lav avkastning, håndselekterte druer og lang fatmodning kompletterer de gunstige, naturgitte forholdene. Vinene gjærer i ståltanker og modner i den 300 meter lange kjelleren på store, gamle fat av tysk eik, før de tappes på flaske neste sommer.

Vinkjelleren – 300 meter lang, med til dels utskårne tønner – er et imponerende skue

Juliusspital ble grunnlagt i 1576 av fyrsten og biskopen i Würzburg, Julius Echter von Mespelbrunn. Forbildet var Hospice de Beaune i Burgund. Sykehuset skulle behandle fattige, invalide og syke utfra barmhjertighetsprinsippet – og driften ble finansiert gjennom vinproduksjonen. Fortsatt drives sykehuset etter mange av de samme prinsippene, og vinsalget bidrar stadig til driften.

Kordula Geier, salgsidrektør – med bocksbeutelflasken som er typisk for Franken

Toppvinene tappes stadig på den tradisjonelle Bocksbeutel-flasken, som særpreger vinene fra Franken. De rimeligere vinene er nå stadig oftere å se på klassiske Bordeaux-flasker. GGene fra Wüzburger Stein og Iphöfer Julius-Echter-Berg kommer på markedet først etter to års modning.

Den nye årgangen blir prøvesmakt

Würzburger Stein er med sine 85 hektar den største sammenhengende enkeltvinmark i Tyskland. Den kneiser over byen Würzburg med en helning på mellom 30 og 80 grader og strekker seg 250 meter til værs. Sydvendt, beskyttet mot kalde vinder fra nord, og med varmen og lysrefleksene fra Main, har druene optimale vekstbetingelser. Jordsmonnet består av forvitret muslingkalk, ispedd kalkholdig mergel og leire, noe som både bevarer solvarmen og holder på fuktigheten. Man kan spore vindyrking i Würzburger Stein tilbake til 800-tallet, og vinene har gjennom generasjoner vært kjent for sin eleganse og spesielle aromatikk. 

Würzburger Stein – Tysklands største vinmarkstuper ned mot byen Würzburg

Iphöfer Julius-Echter-Berg har et helt spesielt jordsmonn. Det består av gips-keuper – en blanding av gips, kalk og sandstein, noe som gir viner med stor fylde og en mineralsk karakter man knapt finner i noen annen vin. Fylde, kraft og moden frukt kompletterer det mineralske smaksbildet.

Adresse: Klinikstrasse 1, 97070 Würzburg.
Telefon: 0049 6244 905218
Mail: info@weingut-julius.de
www.weingut-julius.de

Record-viner fra Juliusspital

Weingut Juliusspital, Franken
3904901 Weingut Juliusspital Würzburger Riesling trocken 2019 0,75 12,5 6  kr          194,80
667801 Weingut Juliusspital Würzburger Stein Riesling trocken Erste Lage 2019 0,75 13 6  kr          239,80
668101 Weingut Juliusspital Würzburger Stein Riesling trocken GG 2019 0,75 13 6  kr          409,80
7630801 Weingut Juliusspital Würzburger Abtsleite Silvaner trocken Erste Lage 2020 0,75 13 6  kr          219,80