Weingut Kühling-Gillot (Rheinhessen)

Carolin fungerer som både administrativ leder og reisende ambassadør for familiens to vingårder

Carolin Spanier-Gillot (1978 –  ) ble på Falstaffs vingalla i 2016 kåret til Winzerin des Jahres – Årets vinprodusent – i Tyskland, året etter Markus Molitor. Hun var den første kvinnen som mottok en tilsvarende utmerkelse. Hun var også den første kvinnen som fikk ansvaret for en stor vingård. Det skjedde i 2002 da hun etter endt utdannelse som ønolog overtok Kühling-Gillot etter sin far.

Kühling-Gillot kan føre sin vinhistorie 200 år tilbake i tid. Vinmarkene ligger langs det berømte Roter Hang i Rheinhessen, der de stuper ned mot Rhinen. Jordsmonnet består av rødskifer, som farger hele landskapet, og har gitt det sitt navn. Denne delen av elveløpet ligger nedenfor Mainz og strekker seg fra Nackenheim og Nierstein til Oppenheim.

Carolin Spanier-Gillot – som eneste kvinne kåret til Årets vinmaker i Tyskland

Rødskifer gir vinene en særpreget aromatikk, med innslag av krydder, pepper og tobakk. De er elegante og uttrykksfulle, ofte yppige, med en silkeaktig tekstur og steinmineraler som skiller seg tydelig fra kalkvinene i det øvrige Rheinhessen. Bare i Oppenheim, med toppvinmarkene Oppenheimer Kreuz og Oppenheimer Sackträger, dominerer kalkmergel og grov kalkstein.

Vinmarksarealet er på 16 hektar. Carolins mann, Hans Oliver Spanier, har ansvaret for vinmarks- og kjellerarbeidet. Men alle beslutninger tas i fellesskap. Carolin står for administrasjon og salg. Hun fungerer som en slags reisende ambassadør, og hun står bak arrangementet «Liquid life», der kjente kokker matcher selvkomponerte retter mot parets viner. Dette foregår hver weekend under sommerhalvåret i Kühling-Gillots vinothek.

Kvalitetspyramiden er delt i tre etter modell fra VDP. Nederst finner vi Gutsvinene, den såkalte Qvinterra-linjen som omfatter flere druesorter. Så følger Ortsweinene, alle fra Erste lage, tilsvarende Premier Cru. Øverst troner GGene, Grosses Gewächs,  fra vinmarker klassifisert som Grosse Lage, Grand Cru.

Nierstein Ölberg

Nackenheim Rothenberg er beplantet med over 70 år gamle rotekte vinstokker, med genetikk fra tiden før vinlusas herjinger på 1800-tallet. Den ligger i den nordlige delen av Roter Hang, ble registrert allerede i 1364 og er blant Tysklands eldste. Med en helning på mellom 50 og 80 grader er den også en av Rheinhessens steileste. Den ligger østvendt og nyter godt av morgensolen, varmen og refleksene fra Rhinen. Skiferen er svært porøs, og røttene trenger dypt ned i grunnen. Vinene får et modent, konsentrert og svært mineralsk preg. Gault Millau kåret Kühling-Gillots Rothenberg Wurzelecht GG 2014 til Tysklands beste tørre Riesling. Årgang 2018 fikk av Gault Millau hele 100 poeng – og ble nok en gang rangert som Tysklands beste.

Nierstein Rothenberg med sine gamle, rotekte vinstokker og historie tilbake til 1300-tallet

Nierstein Pettenthal ligger syd for Rothenberg og troner i likhet med den østvendt mot Rhinen. Med en helning på 70 grader er den totalt sett steilest av alle vinmarkene i Rheinhessen. Humuslaget er tynt, og røttene må dypt ned i grunnen av rødskifer og rød sandstein for å finne næring.  Vinene er kraftige, stoffrike og konsentrerte, med sterk, røkpreget mineralitet. De er saftigere enn vinene fra Rothenberg og lettere tilgjengelig som unge. Finnes ofte på Gault Millaus Top 10-liste.

Nierstein Pettenthal – den steileste av vinmarkene i Rheinhessen, med 70 graders helning

Nierstein Hipping ligger sydvendt, formet som et amfiteater. Vinmarken nyter godt av både den intense solbestrålingen og varmen fra Rhinen. Humuslaget er også her tynt. Grunnen består av sterkt forvitret rødskifer, og røttene må dypt ned i for å finne næring. Små druer med intens smak fra solvarmen og skiferen gir modne, smaksrike og svært mineralske viner.

Nierstein Hipping

Årgangspresentasjon hos Spanier-Gillot

Adresse: Ölmühlstraße 25, 55294 Bodenheim
Telefon: 0049 6135 2333
Mail: info@kuehling-gillot.de
www.kuehling-gillot.de

Record-viner fra Kühling-Gillot

 

Kühling-Gillot, Rheinhessen
1342301 Weingut Kühling-Gillot Qvinterra Riesling Trocken 2020 0,75 12 6  kr          157,90
1342201 Weingut Kühling-Gillot Oppenheim Riesling trocken Aus Ersten Lagen 2020 0,75 12 6  kr          224,90
1342001 Weingut Kühling-Gillot Nackenheim Riesling trocken Aus Ersten Lagen 2021 0,75 12,5 6  kr          234,90
1342101 Weingut Kühling-Gillot Nierstein Riesling trocken Aus Ersten Lagen 2021 0,75 12,5 6  kr          234,90
Kühling-Gillot, Rødvin
10533201 Oppenheimer Kreuz Spätburgunder Trocken GG 2018 0,75 13,5 6  kr          414,80