Juliusspital

Verdens største Silvanerprodusent

Weingut Juliusspital i Franken er, med sine 170 hektar, verdens største produsent av
Silvaner-viner. En million flasker kommer hvert år fra Juliusspital. 43 prosent av disse er
Silvaner, 20 prosent Riesling.

Silvaner-druen feirer i år offisielt sitt 350-års jubileum. Helt frem til 1960-tallet var Silvaner
den mest utbredte druen i Tyskland. Den har i de senere årene kommet i skyggen av Riesling.
Men med lav avkastning, høy modning, kalkrik jordbunn, god pleie av vinmarkene, skånsom
filtrering og lang tid på fat fremstår Silvaner-vinene i dag som  elegante og kraftige matviner
av ypperste klasse.

Juliusspital i Würzburg ved Main er ikke bare en stor produsent, men også en topprodusent.
Frankens beste vinmarker tilhører Juliusspital, og regionens beste viner kommer herfra.
Würzburger Stein, Iphöfer Julius-Echter-Berg og Eschendorfer Lump er de mest berømte.

Vinmarkene preges av et kontinentalt klima, med jordbunn av forvitret muslingkalk og gipskeuper.
Vinmarkene preges av et kontinentalt klima, med jordbunn av forvitret muslingkalk
og gipskeuper.

Helt spesielt er jordsmonnet i Julius-Echter-Berg. Det består av gips-keuper – en blanding av
gips, kalk og sandstein, noe som gir viner med stor fylde og en enestående mineralsk karakter.

Vinmarkene ligger solrikt og sydvendt. Det kontinentale klimaet, med varme, tørre somre,
gir druene en lang og stabil modning. Jordsmonnet består hovedsaklig av forvitret kalk fra
muslinger, og vinene fremstår som kraftige og stoffrike, med flott syre og et markant preg av
kalkmineraler.

Lav avkastning, håndselektete druer og lang fatmodning kompletterer de gunstige
naturgitte forholdene. Vinene gjærer i ståltanker og modner i den 300 meter lange
fatkjelleren på store, gamle fat av tysk eik, før de tappes på flaske neste sommer.

Enorme fatkjellere med vakkert utskårne trefat strekker seg i 300 meters lengde under slottsbygningen.
Enorme fatkjellere med vakkert utskårne trefat strekker seg i 300 meters lengde under slottsbygningen.

Juliusspital ble grunnlagt i 1576 av fyrsten og biskopen i Würzburg, Julius Echter von
Mespelbrunn. Forbildet var Hospice de Beaune i Burgund. Sykehuset skulle behandle fattige,
invalider og syke utfra barmhjertighetsprinsippet – og driften ble finansiert gjennom
vinproduksjonen. Fortsatt drives sykehuset etter mange av de samme prinsippene, og
vinsalget bidrar stadig til driften.

Toppvinene, anført av en serie Grosses Gewächs, tappes på den tradisjonelle Bocksbeutel-
flasken, som særpreger vinene fra Franken. De rimeligere vinene er nå stadig oftere å se på
klassiske Bordeaux-flasker.

Franken-vinene har lenge vært fraværende i Vinmonopolets sortiment. Nå er de kommet
tilbake, også med to viner i Basis-utvalget, begge fra Record Vinimport.

www.juliusspital.de