Kesseler

Blant eliten av Rheingaus vinmakere

August Kesseler (57) tilhører eliten av Rheingaus vinmakere – i Gault Millau rangert på linje
med Breuer, Künstler, Leitz og Schloss Johannisberg. Han har gjennom år vært kjent for å
lage noen av Tysklands beste røde, skiferbetonte Pinot Noir-viner. Jancis Robinson kaller dem
”absolutely stunning”. Og Gault Millau registrerer at han fra 2009 har lykkes i å bringe sine
Rieslinger opp på samme høye nivå.

Kesseler overtok familiens vingård allerede i 1977. I mange år, frem til år 2000, ledet han
også Weingut Schloss Rheinhartshausen. I dag består vingården av 21 hektar, med en
årsproduksjon på 125 000 flasker. 50 prosent av vinmarksarealet er beplantet med Pinot Noir,
40 prosent  med Riesling og 10 prosent med Silvaner og andre druesorter.

Weingut August Kesseler i Lorcher Strasse 16, Assmannshausen i Rheingau
Weingut August Kesseler i Lorcher Strasse 16, Assmannshausen i Rheingau

Vingården ligger i Assmannshausen, berømte for sine røde Pinot Noir-viner fra
Assmannshäuser Höllenberg som kneiser majestetisk bak byen. Her henter Kesseler sine
druer fra 35 til 75 år gamle vinstokker. Riselingene, derimot, vokser i Rüdesheimer
Bischofsberg, i Rüdesheimer Berg med de steile skiferhengene ned mot Rhinen, av Hugh
Johnson kalt Tysklands flotteste vinberg, og i Lorcher Schlossberg, hvor jordbunn av forvitret
skifer preger vinene.

Avkastningen er lav, pleien i vinmarkene intens, med kontinuerlig frasortering av blad og
råteskadde druer, slik at hver enkelt drueklase får maksimal solbelysning, og bare uskadde
bær av toppkvalitet blir tilbake.

 Fullmodne druer blir håndplukket og sortert i bøtter før de brines til pressing
Fullmodne druer blir håndplukket og sortert i
bøtter før de brines til pressing

Druene blir over alt plukket for hånd, selektert og bragt i bøtter til vingården. Hvitvinene
gjennomgår skånsom pressing, med temperaturkontrollert gjæring i ståltanker, lang
skinnkontakt og hvile på bunnfallet før de tappes. Rødvinene presses varsomt, gjærer i åpne
kar med 14 dagers skinnkontakt, hvor mosten røres rundt for hånd. Deretter ligger de på fat
12-14 måneder før tapping.

 Skattkammeret i Kesselers to etasjers kjeller fra 1792 er sprengt inn i Schieferberg i Asmannshausen - og rommer et vell av gamle storheter
Skattkammeret i Kesselers to etasjers kjeller fra 1792 er sprengt inn i Schieferberg i Assmannshausen – og
rommer et vell av gamle storheter

Rüdesheimer Berg Schlossberg – øst for Assmannshausen – stuper ned mot Rhinen med
en helning på opptil 60 grader. Den ligger vendt mot sydvest og er den steileste av
vinmarkene i Rüdesheimer Berg. Jordbunnen består hovedsakelig av forvitret rødskifer og
kvartsitt. Vinene herfra er slanke, elegante og mineralske, med intens frukt, fint integrert,
filigran syre og en rik smakspalett, preget av den skiferbetonte jordbunnen.

Rüdesheimer Berg Schlossberg med Burg Ehrenfels er en annen av Kesselers toppvinmarker
Rüdesheimer Berg Schlossberg med Burg Ehrenfels er en annen av Kesselers toppvinmarker

Rüdesheimer Berg Roseneck ligger bratt og sydvendt mot Rhinen og grenser i vest til
Schlossberg og Kaisersteinfels, i øst til Rottland og Bischofsberg. Jordbunnen består av skifer
sandstein og kvartsitt, med dypere lag av løss og grusleire i den østlige delen. Vinene er
smaksrike, elegante og skiferbetonte, med delikat frukt og flott syrespill. Jordsmonnet er ikke
ulikt det i Kaisersteinfels, men det varmere mikroklimaet og de dypere jordlagene bidrar til å gi
Roseneck mer fylde og et smaksbilde av gul snarere enn kjøilig, hvit frukt.

Rüdesheimer Berg Roseneck med høstmodne druestokker stuper steilt ned mot Rhinen
Rüdesheimer Berg Roseneck med høstmodne druestokker stuper steilt ned mot Rhinen

Rüdesheimer Bischofsberg ligger øst for Rüdesheimer Berg. Den heller slak og sydvendt
mot Rhinen, og taubanen (Seilbahn) fra Rüdesheim til seiersmonumentet på toppen av
Niederwald går over Bischofsberg. Jordbunnen består i den vestlige delen av kvartsitrt, i den
midtre med dypere lag av grusleire, mens hoveddelen preges av dyp, kalkholdig og lett løss.
Vinene er fyldige og smaksrike, med moden frukt, flott mineralitet og fast syrestruktur.

Hedda i taubanen som går over Rüdesheimer Bischofsberg på vei opp til utsikten fra seiersmonumentet
Hedda i taubanen som går over Rüdesheimer Bischofsberg
på vei opp til utsikten fra seiersmonumentet

Lorcher Schlossberg ligger vest for Assmannshausen. Lorch danner Rheingaus vestgrense
mot Mittel-Rhein, og skifervinene fra Lorch er etterspurt blant kjennere. Vinene herfra er
svært mineralske, saftige og krydret, med preg av modne druer, skifermineraler og flott
syrespill.

Vinsmakingen for kunder og besøkende finner sted i dette prøverommet
Vinsmakingen for kunder og besøkende finner sted i dette prøverommet

Record Vinimport vil fra årgang 2011 presentere flere av Kesselers viner.

Telefon: 00 49 6722 2513

www.august-kesseler.de

Verdt et besøk

hotel_krone

Hotel Krone i Assmannshausen , fem minutters gange fra Kesseler, roser seg av å være
Tysklands eldste restaurant, med sammenhengende drift fra 1600-tallet. Her har Goethe og
Schiller bodd, spist, drukket og diktet. Krone er et luksuriøst og svært romantisk hotell med
utsyn rett mot fergetrafikken på Rhinen og med rødvinsmarken Assmannshäuser Höllenberg i
steil profil på baksiden. Restauranten holder høy kvalitet. Vinkartet er fremragende, både når
det gjelder internasjonale, regionale, eldre og yngre viner. Prisene er relativt høyte, men ikke
avskrekkende.

Telefon: 00 49 6722 4030

www.hotel-krone.com

centralhotel

Central Hotel i Rüdesheim er også et utmerket overnattingssted, Clemens Stieblers kjøkken
av god kvalitet og servicen fremragende. Stedet anbefales fremfor de mange turistmagnetene
som ligger langs den trafikerte hovedgaten i Rüdesheim

Telefon: 00 49 6722 9120.

www.centralhotel.net