Hans Lang

Klassisk Rheingauer går økologisk

Hans Lang (62) er en veteran blant Rheingaus kvalitetsprodusenter. Etter utdannelse ved
vinhøyskolen i Geisenheim overtok Hans Lang i 1972 vingården etter sin far. Siden er
vinmarksarealet stadig blitt utvidet og avkastningen pr. hektar vesentlig redusert.
Håndselekterte druer og omlegging til økologisk drift har ytterligere bidratt til å høyne
kvalitetsnivået.

Fra 2010 er Weingut Hans Lang økologisk sertifisert.

hattenheimweingut
Hattenheimer Hassel med utsyn over idylliske Hattenheim og Rhinen. Weingut Hans Lang ligger i nær gangavstand fra sentrum i Hattenheim

Vingården disponerer i dag 20 hektar av de beste markene i Hattenheim og Hallgarten.
Betydelige deler er klassifisert som toppvinmarker – på tysk kalt Erste Lage. Hattenheimer
Wisselbrunnen og Hattenheimer Hassel har begge denne klassifikasjonen.

vinhost2 copy
Vinhøsten i Hattenheim med håndplukking av modne druer

Hattenheimer Wisselbrunnen er en av de tre verdensberømt ”Brunnen-markene”, som
ellers består av Hattenheimer Nussbrunnen og Erbacher Marcobrunn. Wisselbrunnen ligger
syd-sydvest på en høyde 100 meter over Rhinen, med optimal solbestråling om dagen og
relativt kjølige netter – noe som gir druene både god modning og tilstrekkelig syre.
Jordbunnen består av tertiær kalkmergel og dyp løss. Det første tilfører druene en
karakteristisk mineralitet. Det andre bidrar til god vannforsyning, slik at druene også i tørre
år får en lang modningstid.

team
Hans Lang (nr 3 fra venstre) sammen med sin kone Gabriele og sitt team

Hattenheimer Hassel ligger sydvendt i en svak helning – også den 100 meter over Rhinen,
der elven flyter bredest og roligst gjennom Rheingau. Jordbunnen består av dyp grusleire og
løss og sørger, som i Wisselbrunnen, for optimal vanntilførsel. Den solrike beliggenheten og det
relativt kjølige natteklimaet gir druer med høy modning og fint balanserende syre. Vinene fra
Hassel er som oftest rike, med stor dybde.

Hans Lang – døpt Johann Maximilian – legger avgjørende vekt på arbeidet i vinmarkene.
Han mener overgangen til økologisk drift har gitt renere viner og bidratt til å fremheve
vinmarkenes særegenhet, det såkalte terroir-preget.

I kjelleren blir druene skånsomt presset og mosten klaret gjennom naturlig sedimentering i
12 til 18 timer. Deretter følger langsom, temperaturkontrollert gjæring på ståltank i flere uker
for å bevare mest mulig av druenes aroma. Så hviler vinen på bunnfallet fra tre til seks
måneder, en prosess som både bidrar til å forsterke smaksintensiteten og gi vinene fastere
struktur.

Hans Lang har fra starten i 1984 vært medlem av Rheingaus CHARTA Weingüter – en
forening som ble stiftet for å gjenreise Rheingau-vinenes renommé og gjenvinne deres status
som verdensberømte matviner.

En CHARTA-vin består av 100 prosent Riesling. Druene må ha en høy modningsgrad, vinen
fremstå som sensorisk tørr og i stil minne om de gamle, klassiske Rheingau-vinene, som før
første verdenskrig var verdens mest etterspurte. Deretter må vinen godkjennes av to
uavhengige kommisjoner før den kan presenteres som CHARTA-vin. En slik vin har et stort
lagringspotensial og vil etter et par år fremstå som ideelt følge til mat.

Weingut Hans Lang har siden 1995 også vært medlem av VDP – en eksklusiv forening av
tyske kvalitetsprodusenter. 70 prosent av produksjonen består av Riesling, 15 prosent av
Spätburgunder (Pinot Noir) og 10 prosent av Weissburgunder (Pinot Blanc).

Årsproduksjon: 160 000 flasker.

Telefon: 00 49 6723 2475 

www.weingut-hans-lang.de

Sammen med kollega Norbert Barth åpnet Hans Lang i 2007 Vinothek Weinpunkt i
Hattenheim. Det ligger i en trekant mellom vin- og gastronomitoppene i Hattenheim – Zum
Krug, Adlerwirtschaft og Kronenschlösschen. Her kan man smake Sekt og toppviner både fra
Hans Lang, Barth og VDP-medlemmer fra ulike tyske vinregioner.

lang_smake
Hans Lang under prøvesmaking av den nye årgangen

Verdt et besøk

Hattenheim, nær rosebyen Eltville, er ellers stedet ”der selv Rhinen tar en pause”, mens den
flyter bred og rolig forbi. Stedet byr på gode overnattingsmuligheter og førsteklasses
restauranter med et enestående utvalg av viner.

zumkrug

Hotel und Weinhaus Zum Krug har områdets største, eldste og mest spennende samling
av vin. Innehaveren, Josef Laufer, ble i 2008 hedret med Gault Millaus pris for Weinkarte des
Jahres – Årets vinkart – i Tyskland. Her finner du viner fra 1921 frem til i dag, fra et bredt
utvalg av Rheingaus beste produsenter. Det koster heller ikke all verden. For 30-40 Euro får
man strålende Spätleser og Ausleser fra 1970-, 1980- og 1990-tallet. Og man kan oppleve
hvordan disse fordums søte vinene etter noen tiår fremstår som perfekte matviner.
Restauranten har både en tradisjonell meny og en mer moderne, asiatisk preget, og et godt
kjøkken. Den holder stengt søndag kveld og mandag. Hotellet, med frokost, er åpent hver dag.
Prisen for trivelige rom ligger rundt 100-120 Euro. Forhåndsbestilling er nødvendig for
hotellplass og tilrådelig i restauranten. Zum Krug ligger fem minutters gange fra Weingut
Hans Lang og ti minutters kjøring fra Rüdesheim.

Telefon: 00 49 6723 99680

www.hotel-zum-krug.de

kronenschloesschen(1)

Hotel Kronenschlösschen, 100 meter fra Zum Krug, har en luksuriøs gourmetrestaurant i
Michelin-klassen. Maten er av internasjonal toppklasse, prisene betydelig høyere enn på Zum
Krug, og vinkartet mer internasjonalt, selv om det også finnes et bredt utvalg av viner fra
Rheingau. I tilknytning til topprestauranten ligger  en rimeligere, enklere restaurant av god
kvalitet. Kronenschlösschen har også et førsteklasses hotell.

Telefon: 00 49 6723 640

www.kronenschloesschen.de